Tί είναι η Ωρίμανση
Όλων των ειδών τα αρώματα και γενικότερα τα υγρά στοιχεία που χρησιμοποιούμε ενώ κάνουμε μία μίξη, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο, χρειάζονται μια περίοδο ωρίμανσης.
Από την στιγμή που θα αναμειχθούν με άλλα συστατικά όπως διαφορετικά αρώματα, φυτική γλυκερίνη ή και προπυλενογλυκόλη χρειάζονται ένα χρονικό διάστημα ώστε να ομογενοποιηθούν.
Σε αυτό το διάστημα δίνουμε χρόνο στα υλικά μας να “δέσουν”. Είναι γεγονός ότι ένα υγρό 12 ώρες μετά την μίξη του σε σύγκριση με το ίδιο ακριβώς υγρό, 3 εβδομάδες αργότερα θα είναι τουλάχιστον ..διαφορετικό. Και φυσικά η διαδικασία αυτή είναι πάντα προς το καλύτερο γιατί το πραγματικό αποτέλεσμα της συνταγής θα φανεί αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία.

Μέθοδοι ωρίμανσης υγρού αναπλήρωσης
Οι πρώτες 2 μέθοδοι είναι πιο προχωρημένες και απαιτούν την χρήση ειδικού εξοπλισμού ωστόσο φυσικά και υπάρχει πολύ πιο απλός τρόπος να επιτύχετε το ίδιο αποτέλεσμα οπως θα δείτε παρακάτω…
Ultrasonic Steeping
Για ατμιστές που θέλουν εξαιρετικά γρήγορα αποτελέσματα και έχουν budget για ένα καλό καθαριστή υπερήχων, αυτή η μέθοδος είναι ιδανική. Η επιστημονική εξήγηση της διαδικασίας είναι λίγο περίπλοκη. Με λίγα λόγια, οι παλμοί ενέργειας που δονούνται μέσω του υγρού βοηθούν στην επιτάχυνση της διαδικασίας ωρίμανσης. Για καλύτερα αποτελέσματα, χρησιμοποιήστε καθαριστή υπερήχων με ενσωματωμένο θερμοστάτη. Η θερμότητα που παράγεται θα εξυπηρετεί τον ίδιο σκοπό με αυτόν της διαδικασίας Μπεν Μαρί που χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική.
Ωρίμανση με μαγνητικό αναδευτήρα
Ένας μαγνητικός αναδευτήρας ή ένας μαγνητικός αναμίκτης είναι μια εργαστηριακή συσκευή που χρησιμοποιεί ένα περιστρεφόμενο μαγνητικό πεδίο για να προκαλέσει μια ράβδο ανάδευσης βυθισμένη σε ένα υγρό να περιστραφεί πολύ γρήγορα .Το περιστρεφόμενο πεδίο μπορεί να δημιουργηθεί είτε από περιστρεφόμενο μαγνήτη είτε από σύνολο σταθερών ηλεκτρομαγνητών, και είναι τοποθετημένο κάτω από το δοχείο με το υγρό. Οι μαγνητικοί αναδευτήρες χρησιμοποιούνται συχνά στη χημεία και στη βιολογία. Οι μαγνητικοί αναδευτήρες με θερμοστάτη είναι γνωστοί για τη χρήση τους στην ωρίμανση υγρών αναπλήρωσης και για τα γρήγορα αποτελέσματα που προσφέρουν.
Ανακίνηση
Αυτή η μέθοδος είναι χρήσιμη με προ-ωριμασμένα υγρά. Ονομάζεται επίσης μέθοδος «shake and vape». Απαιτεί μόνο έντονη ανακίνηση του υγρού, όπως και το shaker του καφέ σας. Η μέθοδος ανάδευσης θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιείται μετά την ολοκλήρωση όλων των άλλων μεθόδων ωρίμανσης.
Ανάπαυση
Η προσέγγιση είναι απλή και περιλαμβάνει το να αφήσουμε το υγρό να καθίσει για λίγο και να αναδείξει αργά τις γεύσεις του. Οι περισσότεροι ιστότοποι με υγρά αναπλήρωσης έχουν πραγματοποιήσει μελέτες και δοκιμές και ισχυρίζονται ότι όσο περισσότερο κάθεται ένα υγρό αναπλήρωσης τόσο καλύτερα θα αποδίδει μετά κατά το άτμισμα. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βρείτε ένα ωραίο δροσερό μέρος για να τοποθετήσετε το μπουκάλι και να αφήσετε τα υπόλοιπα στον πατέρα χρόνο για να φροντίσει εκείνος για εσάς. Για να δώσετε στο υγρό σας την καλύτερη και βαθύτερη γεύση, πρέπει να αφήσετε λίγο αέρα στο μπουκάλι αφαιρώντας το καπάκι και πιέζοντας απαλά τη φιάλη. Εάν κάνετε ωρίμανση για πρώτη φορά, θα πρέπει να δοκιμάσετε το υγρό σας μετά από μια εβδομάδα. Εάν δεν είναι έτοιμο, μπορείτε να επαναλάβετε τη διαδικασία εισαγωγής αέρα και να του δώσετε περισσότερο χρόνο. Μέσα σε 5 εβδομάδες, το υγρό σας θα είναι στο απόγειο της γεύσης του. Εάν η γεύση εξακολουθεί να μην είναι σωστή, τότε μάλλον πρέπει να δοκιμάσετε μια εντελώς νέα γεύση.

Πώς ακριβώς βοηθάει η ωρίμανση;
Όταν λέμε ωρίμανση, εννοούμε τη χρονική αυτή διαδικασία κατά την οποία τα συστατικά του υγρού αναπλήρωσης «δένουν» μεταξύ τους, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι έτοιμο για κατανάλωση, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή του και τις… απαιτήσεις του ουρανίσκου σας! Το «δέσιμο» είναι ουσιαστικά τη σύνθεση των μορίων του κάθε συστατικού, ώστε να παραχθεί ένα ομοιογενές τελικό αποτέλεσμα.
Η ωρίμανση του υγρού ουσιαστικά βοηθάει στη σωστή διάχυση των αρωμάτων με τα άλλα συστατικά του. Για να το αντιληφθείτε και μόνοι σας, δοκιμάστε να ατμίσετε ένα «ανώριμο» υγρό, του οποίου η σύνθεση έγινε πριν από λίγες μόνο ώρες, και ένα άλλο το οποίο αφέθηκε να ωριμάσει για τον απαιτούμενο χρόνο. Η διαφορά στην εμπειρία, είναι τεράστια.
Για να λειτουργήσει ένα υγρό αναπλήρωσης όπως πρέπει, τα μόρια από τα διάφορα συστατικά πρέπει να δημιουργήσουν δεσμούς μεταξύ τους. Με την προσέγγιση shake and vape, τα μόρια μπορεί να αναμιχθούν λίγο αλλά θα έχετε ακόμα την “άγουρη” γεύση.
Αφήνοντας το μπουκάλι του υγρού να “καθίσει”, μπορείτε να δώσετε στα μόρια χρόνο να συνδυαστούν και να ενωθούν. Το αποτέλεσμα είναι συνήθως μια εξαιρετική γεύση κατά το άτμισμα. Εάν αφήσετε λίγο αέρα, αφήνετε τη διαδικασία οξείδωσης να κάνει την αντίδραση πιο αποτελεσματική.
Πόσο χρόνο παίρνει η ωρίμανση ενός υγρού;
Σχετικά με τον χρόνο που χρειάζεται για να γίνει η ωρίμανση παρατηρούμε ότι αυτός είναι κοινός ανά κατηγορία γεύσεων. Ο χρόνος δηλαδή που χρειάζεται μία φράουλα, ο οποίος είναι μόλις λίγες ημέρες, είναι ο ίδιος και για το καρπούζι και για το μήλο καθώς και για όλα τα φρούτα. Τα φρούτα θέλουν τον λιγότερο χρόνο ωρίμανσης για αυτό και οι μίξεις τους είναι πολύ εύκολες και δημοφιλείς.
Ο χρόνος για τα υπόλοιπα αρώματα (καπνικά, επιδόρπια, κρέμες κ.ά.), πλην ελαχίστων εξαιρέσεων είναι περίπου 2 εβδομάδες. Σε κάθε περίπτωση ο ελάχιστος χρόνος που πρέπει να δίνεται σε ένα υγρό πριν την πρώτη δοκιμή είναι 24 ώρες. Ακολούθως μπορεί να γίνει δοκιμή στις 5-7 μέρες ώστε να έχετε ένα σημείο αναφοράς για την δοκιμή στις 2 εβδομάδες.
Ο χρόνος αυτός μπορεί αρχικά να φαίνεται μεγάλος αλλά άπαξ και βρείτε κάποιες μίξεις που σας ικανοποιούν είναι εύκολο και λογικό να φτιάξετε ένα απόθεμα το οποίο θα είναι ικανό να σας κρατήσει τουλάχιστον μέχρι να φτιάξετε εκ νέου την συνταγή + τον χρόνο ωρίμανσης που υπολογίσατε ότι χρειάζεται το συγκεκριμένο υγρό.
Μία ένδειξη για τον χρόνο ωρίμανσης ενός υγρού είναι το χρώμα του. Θα παρατηρήσετε ότι αμέσως μετά την μίξη του το υγρό είναι αρκετά ανοιχτόχρωμο ενώ όσο περνάει ο καιρός τόσο σκουραίνει.
